Itt lájkolhatod a Facebook oldalamat, hogy ne maradj le semmiröl!

2017. január 15., vasárnap

Első benyomás Vélemény 1# - Rebecca Cooper - Együtt a táncért!

Az egyik Facebookos csoportban meghirdettem, hogy elkészítek néhány első benyomás véleményt, első sorban azért mert akadt pár felesleges órám, másod sorban pedig, aki már egy kicsit ismer tudja, hogy szeretek másoknak segíteni, tanácsot adni.  Az elvem jelen esetben az, hogy tényleg az első benyomásomat fogom leírni nem túl hosszan olvasói szemmel. Kitérek többek közt az olvashatóságra az elrendezésekre és arra, hogy hogyan tudtam eligazodni az adott oldalon. Jelenleg abban szeretnék nektek segíteni, hogy mik lehetnek az apró buktatók, amik fennakadást okozhatnak az olvasóknak, és ha ez mind megvan, természetesen bele pillantok a szövegbe is. Tehát most  ezeket az értékeléseket olvashatjátok tőlem:)
Együtt a táncért! 

Rebecca Cooper
Kinézet 


Itt nem fogom elkezdeni részletezni, hogy tetszik-e vagy sem a színvilág és egyebek mert ahány ember, annyi vélemény, én úgy vagyok vele, ha a blog szerkesztőjének tetszik, az olvasóknak sok beleszólása nincs, a lényeg, hogy el tudja olvasni az ember. 
Első ránézésre mindent megtaláltam, amire szükségem van, jól látható helyen vannak a menüpontok, jó az elrendezés, teljes mértékben megtalálható minden, ami kellhet. Oldalra pillantva rögtön megálltam egy pillanatra, mert a Fülszöveg modulnál egy mozgókép van, de hiába próbálgattam rákattintani,  - mert először azt hittem, valami trükkös szöveg doboz -  nem történt semmi. A fülszöveget fontosnak tartom egyébként, mert az olvasó onnan tudja eldönteni, hogy a történetet olvasná-e vagy sem. Megkönnyíti az ember dolgát, mert így nem kell elkezdenie úgy olvasni valamit, hogy azt sem tudja miről vagy kiről lesz szó. Én pótolnám mindenképpen. 
Az infó doboznál is találtam egy aprócska bibit, kétszer van kiírva, hogy mikor nyitott a blog, de ezen kívül az elrendezés számomra érthető és tiszta, olvasói szemmel teljesen a helyén van. 

Szöveg kinézet és elrendezés


Én egy kicsit vaksi- kuksi vagyok, ezért nekem túl picik a betűk, már így rögtön, ahogy ránéztem első dolgom volt fentebb tenni a böngészőmben a nagyítást. Nem tudom, hogy most hányason van, de én azt tapasztaltam, hogy átlagban a 13-14-es betűméret ideális és kényelmes az olvasásra. 
Egy apró tipp, amit vagy megfogadsz, vagy nem, ez már rajtad múlik, de én úgy gondolom, hogy ha sorkizárásra rakod a szöveget, sokkal esztétikusabb és szebb az egész blog külleme. Rengeteget dob rajta, én már évek óta használom ezt a beállítást. 

Történetről egy picit


A prológus az nekem inkább fülszöveg szagú, sőt, az fülszöveg. Egy kis elmélet, de ne aggódj, rengetegen eltévesztik. 
A prológus átlagban ugyan olyan hosszú, mint egy normál fejezet, A szó szoros értelmében bevezetést, előhangot jelent. Tehát a prológusban meséljünk a főszereplőnkről, felvezetjük a sejtelmes történetszálat és sorolhatnám napestig, milyen apró trükkökkel lehet feldobni egy prológust. 
Ha jól vettem észre, Lily Collins és Dylan O’Brien a főszereplő a fülszöveg alapján, de nem igazán tudtam eldönteni, hogy ez most Fanfiction téma vagy csak alapból a történet úgy íródik, hogy a főszereplők megegyeznek a sztárokkal. Gondolom ez később kiderül. 

Elolvastam a két első fejezetet -  mármint érted, mert két darabból áll. 
Nem is tudom hol kezdjem. Én nagyon vontatottnak érzem. Az elő fejezet első fele csak arról szólt, hogy elmentek tanszert vásárolni, a második pedig arról, hogy az egyik pillanatban Lilynek még vacsorát kellett volna csinálni az anyukájával, a másodikban meg már egy görény marta össze, fél másodperc alatt végig járta a kórházat, aztán mégsem mentek a mekibe és már ment aludni.
 Egy gondom van, hogy semmi érdemlegeset nem tudtunk meg Lilyről, maximum annyit, hogy  a kedvenc musicale a Fame -  a hírnév ára. 
Az a  baj, hogy a kezdésnek ütősnek kell lennie, izgalmasnak azért, hogy az olvasó érdeklődését felkeltsük és érdekelje majd a folytatás. Nyilván, ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne a mostani verzió, csak nekem kifejezetten nem keltette fel az érdeklődésem az, hogy egy kislány teljesen normál, olykor túlzó pillanatairól olvassak. 


Helyesírás

Viszonylag ügyesen használod a szavakat és a vesszőket, de két apró dolgot kiemelnék, amit észre vettem. Az első az, hogy a számokat betűvel írjuk, a második pedig, hogy ha párbeszédet írsz és a szereplő mondata után írásjel van, tehát pont, kérdőjel vagy felkiáltójel, akkor a gondolatjel utáni szövegrészt nagy betűvel kell írni, mert az írásjel után mindig nagy betűvel írjuk a következő mondatot, mert az már egy új mondat. Remélem érthetően magyaráztam el. 

Köszönöm, hogy jelentkeztél, remélem tudtam segíteni és azt is, hogy egyik észrevételemet illetve tanácsomat sem érezted sértőnek. További jó blogolást kívánok! 

2 megjegyzés:

Kérlek tartsd tiszteletben a munkámat és ne másold illetve terjeszd az Interneten, hisz ezzel Szerzői jogokat sértesz! Köszönöm!